9 FORMULES VOOR KEIHARDE KOPPEN

Waarom heel veel artikelen niet worden gelezen en gaan andere berichten viraal?  Wat maakt berichten zo onweerstaanbaar dat bezoekers niet kunnen stoppen met lezen. Hier zijn 9 formules voor keiharde berichtenkoppen.

1.     Zeg iets verrassends

Door iets anders te zeggen doorbreek je het patroon en helpt het je de aandacht van je lezer vast te houden. Wanneer we worden verrast wordt onze aandacht getrokken en zullen we veel eerder een artikel verder lezen.

 

Barack Obama gebruikte een  spontane e-mail onderwerpregel in zijn campagne in de trend van: “Hé” of “Wow” of “diner bij mij? “

Op deze manier heeft Obama bijna 690!!! miljoen dollar ingezameld. En dat simpelweg omdat de e-mailberichten er uit zagen als een mailtje die je van een vriend verwacht te krijgen.

 

2. Stel vragen

Vragen stellen prikkelt onze nieuwsgierigheid.

Alleen al bij het zien van een vraagteken worden onze hersenen gestimuleerd terwijl, als je al weet wat je krijgt bij het zien van een bepaalde kop, je nieuwsgierigheid misschien al over is voordat je getriggert wordt.

Beantwoord de vragen die er bij je klanten leven. Waarbij de lezer zich kan inleven en die zijn emoties raken.

Waarmee hij zich kan identificeren en die hij ook graag beantwoord wil zien.

3. Prikkel de Nieuwsgierigheid

We voelen ons niet echt prettig wanneer we iets niet weten. Daarom gaan we op zoek naar dat ene stukje ontbrekende informatie om onze kennis te vergroten.

We zijn niet nieuwsgierig naar iets waarvan we absoluut niets afweten.

Maar zodra we zelfs maar een heel klein beetje weten, is onze nieuwsgierigheid gewekt en willen we meer leren.

Vertel je lezer in de kop genoeg om nieuwsgierig te worden, maar niet genoeg om het hele verhaal in 1 keer weg te geven.

4. Superlatieven

Woorden als de beste, de grootste, de meest fantastische – kunnen heel effectief zijn. Maar volgens onderzoek blijkt dat negatieve superlatieven zoals de slechtste, de meest waardeloze, de minste, nog sterker kunnen overkomen.

Positieve superlatieven hebben door het overmatig gebruik hiervan vaak veel van hun waarde verloren. Omdat negatieve superlatieven niet worden verwacht is de lezer hierdoor gefascineerd en zal hij sneller geneigd zijn verder te lezen.

Negatieve superlatieven werken ook heel sterk op ons zelfvertrouwen, ons gevoel van eigenwaarde.

Wanneer je woorden gebruikt zoals “stop”, “nooit” en “niet doen” wil iedereen weten of er iets is wat ze doen waarmee ze zouden moeten stoppen. Denk maar eens aan de teksten op de sigarettenpakjes. Zeker weten dat je, iedere keer wanneer je die leest, een stemmetje binnenin je zegt: ‘Ik moet nu toch echt gaan stoppen.’

 

5. ‘Hoe te’

Als je je kop begint met ‘HOE’ kan je geen slechte kop schrijven. We willen tenslotte allemaal slimmer en beter worden.

De meesten onder ons willen geen informatie. We willen het gevoel hebben dat we grip hebben over ons leven. Daarom gaan we op zoek naar geheimen, tips, hints, oplossingen, regels en systemen die ons helpen controle te krijgen en dingen te begrijpen.

Variaties op ‘Hoe te’ zijn bijvoorbeeld teksten zoals: – “Introductie, – Startershandleiding, – In 5 minuten en -Doe-het-zelf”.

Bijvoorbeeld:

Schrijf in plaats van: “Hoe beter je huis te organiseren.”

“In 30 minuten je huis organiseren voor meer rust in je hoofd.”

6. Gebruik cijfers

Getallen werken ontzettend goed in berichtenkoppen omdat mensen willen weten waar ze aan toe zijn.

Wanneer we niet weten hoe lang iets gaat duren, ervaren we de tijd heel anders. Als je in de rij aansluit bij een attractie in Disneyland Parijs bij het bordje met: “wachttijd 45 minuten“ zal je veel relaxter wachten dan dat je moet aansluiten in een rij op een pretpark waar geen wachttijden worden aangegeven. Dan voelt het alsof de tijd veel langzamer gaat.

Cijfers kunnen helpen door de verwachtingen van je lezers te managen. Zo weten ze precies waar ze aan toe zijn.

7. Verwijs naar je doelgroep

Door te verwijzen naar je doelgroep richt je je rechtstreeks tot hen en spreek je hen aan.

Je zou koppen kunnen schrijven als “Voor huizenkopers die er niet in slagen een huis te vinden – en niet kunnen achterhalen wat ze verkeerd doen” of  ‘Voor verkopers die geen koper voor hun huis kunnen vinden.’

Deze manier van schrijven trekt de aandacht vanwege de manier waarop onze hersenen gefixeerd zijn op het oplossen van problemen. Het maakt deel uit van ons instinct om actief te zoeken naar mogelijke problemen die we zouden kunnen hebben.

Wanneer je de juiste doelgroep bent voor een kop, zeggen je hersens in feite: ‘Dat is voor mij!’

In een onderzoek in Noorwegen hebben onderzoekers 2 kopteksten getest bij een webshop De standaardkop: “Te koop: Black iPhone4 16GB” en “Is dit je nieuwe iPhone4?”

Ze ontdekten dat de koptekst met verwijzingen naar het publiek (“Is dit je nieuwe iPhone4?”) Hogere klikfrequenties genereerden dan de andere kop.

Dit kan je zelf ook heel eenvoudig toepassen:

Te koop: 4 kamer eengezinswoning…..

of: Is dit je nieuwe huis?

Zelfs als je deze strategie van je doelgroep niet gebruikt, helpt het je om in gedachten te houden hoe sterk het eigenbelang is van je lezer.

Wanneer je schrijft over de verlangens, behoeften en emoties van jouw lezer, beantwoord je hun hoofdvraag: “Wat levert het mij op?”

8. Wees specifiek

Specifieke, concrete feiten, met name die feiten die beelden in ons hoofd vormen, zijn enorm interessant. Alle soorten feiten zijn goed: cijfers, namen, beschrijvingen, titels, voorbeelden, projecties, resultaten.

Specifiek zijn helpt ook om aan te tonen dat het artikel diepgaand zal zijn.

9. Schrijf meerdere koppen en kies de beste:

                                     “ Weet jij het verschil tussen vrij op naam en kosten koper?”

 

Verrassing                               

Nieuwsgierig maken           

Wat je niet moet doen        

Hoe doe ik                               

Getallen                                  

Verwijs naar je doelgroep   

Specificeren                             

Vragen 

‘ Hier dacht ik na onder de douche’

 

Wil jij de snelste en eenvoudigste manier weten hoe artikelen te schrijven waarmee je 2-10 x meer leads krijgt? Stuur een mailtje aan info@yolandaaartse.nl en ik vertel je er alles over.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contactgegevens

Yolanda Aartse

Buitenbassinweg 526

3063TC Rotterdam

Tel. 06-54601207

info@yolandaaartse.nl

KvK nr. 64408957

Expertise:

Ondernemen

Coaching

Marketing

Strategie

Content

Storytelling

 

© Yolanda Aartse | 2020

Pin It on Pinterest

Share This
×

Powered by WhatsApp Chat

× Hoe kan ik je helpen?