WACHTWOORDEN: 5 VEILIGE BEWAARTIPS

Mijn  zoektocht naar de verschillende mogelijkheden om mijn wachtwoorden goed te beheren hebben 5 waardevolle bewaartips opgeleverd die ik in dit blog met je wil delen.

Ook jij hebt waarschijnlijk heel wat wachtwoorden die je moet bijhouden en moet onthouden. Email, je mobiel, Facebook, LinkedIn, Google login, je website, de bankrekeningen, creditcards en ga zo nog maar even door.

Ik heb mijn wachtwoorden altijd bewaard in een Excel bestand maar met de toenemende kans te worden gehackt heb ik besloten een wat geavanceerder systeem te gaan gebruiken voor het opslaan van mijn wachtwoorden en mijn wachtwoorden wat ingewikkelder te maken. 

3 op de 5 Nederlanders gebruiken hetzelfde wachtwoord (bron: Tweakers)

wachtwoord

Ongelofelijk als je er over nadenkt. Tot voor kort ben ik 1 van die 3 Nederlanders geweest die overal hetzelfde wachtwoord gebruiken.

Mijn reden was te kiezen voor het gemak net zoals al die andere mensen.

Het is onmogelijk zelf allemaal verschillende wachtwoorden te onthouden en daarom kiezen zoveel mensen ervoor overal hetzelfde wachtwoord maar te gebruiken. Je zal de mensen de kost moeten geven die overal als wachtwoord 1234 voor gebruiken of 0000 voor hun mobiel.

1 wachtwoord is als de sleutel van je voordeur.

Wanneer je overal hetzelfde wachtwoord gebruikt moet je dat maar zien als de sleutel van je huis.

Die ene sleutel die niet alleen op je voordeur past maar ook op de achterdeur en op de deur van je schuur of garage.

Wanneer je 1 wachtwoord gebruikt voor verschillende websites en één van deze websites wordt gehackt dan hebben de hackers dus de sleutel van jouw voordeur in handen en kunnen ze zo bij je naar binnen wandelen. Daar hoeven ze niet eens bij je voor in te breken.

Hackers kunnen met dit ene wachtwoord bij al jouw accounts  komen met alle gevolgen van dien.

Meer eisen voor wachtwoorden

Wachtwoorden moeten steeds vaker aan meer eisen voldoen. Ze moeten langer zijn dan voorheen. Een paar jaar geleden toen we nog niet zoveel wachtwoorden hadden waren 6 tekens voldoende.

Nu zijn 12 tot 20 tekens geen uitzondering meer. En daarbij moet je hoofdletters gebruiken, kleine letters, cijfers en speciale tekens.  

5 BEWAARTIPS

Een Excel bestand gebruiken

Je wachtwoorden bewaren in een Excel bestand blijft een mogelijkheid. Groot nadeel is wel dat je iedere aanpassing hier zelf goed in moet bijhouden. En krijgt er iemand toegang tot je computer of je mobiel dan is het erg eenvoudig je gegevens te bemachtigen.

2-staps Authenticatie:

2staps-authenticatie

Er wordt meer en meer gebruikgemaakt van een 2-staps authenticatie.

Om in te kunnen loggen moet je een extra code invoeren.  Na het invoeren van je gebruikersnaam en wachtwoord word je gevraagd om je eigen unieke verificatiecode.

Wanneer je die invoert dan pas kan je weer verder. Deze verificatiecode ontvang je op je mobiel. Nadat je de juiste code hebt ingevuld kan je inloggen.

Dit is de manier waarop ik kan inloggen bij mijn accountant en bijvoorbeeld mijn loonstroken en BTW-aangifte  kan bekijken. Deze extra stap geeft mij een heel veilig gevoel.

Sleutelhanger voor Mac gebruikers.

 

Ben je een Mac gebruiker dan kan je je wachtwoorden bewaren in de sleutelhanger. Al je wachtwoorden plus bijhorende accounts kunnen worden opgeslagen in de sleutelhangertoegang applicatie in OSX.

Wanneer je je wachtwoorden het liefst op je computer wil bewaren is dit een hele goede optie.

Bij Appletips lees je hoe dit werkt: 

 

sleutelhanger-os x

Wachtwoordmanagers

 

Je kan er ook voor kiezen een wachtwoordmanager te gaan gebruiken.

Een wachtwoordmanager moet je maar zien als een digitale kluis waarin je al je wachtwoorden bewaart.

Als je bijvoorbeeld naar Facebook surft, worden automatisch je inloggegevens ingevuld en hoef je alleen nog op inloggen te klikken.

De kluis is beveiligd met één veilig hoofdwachtwoord. Dit is dus het enige wachtwoord wat je nog hoeft te onthouden. Bovendien kan een wachtwoord manager zelf veilige en unieke wachtwoorden genereren.

wachtwoord manager

Bij mijn zoektocht op het internet naar veilig wachtwoorden bewaren ontdekte ik Wachtwoord Bewust, een initiatief van Tweakers en het OpenbaarMinisterie. Het project is opgezet om Nederlandse internetters  bewust te maken van het gevaar van zwakke wachtwoorden en handvatten te bieden om dit te verbeteren.

Op Wachtwoord bewust  vind je wachtwoord tips, beveiligingstips en worden er 3 wachtwoordmanagers getipt:

Password genereert automatisch wachtwoorden en zorgt voor het synchroniseren op de verschillende apparaten. Gebruikers kunnen bovendien kiezen hun wachtwoorden zelf te synchroniseren, bijvoorbeeld door een dienst als Dropbox, OneDrive of iCloud te gebruiken. Dit is een betaalde dienst. Vanaf $ 36 p.j. Je kan 30 dagen gratis testen.

Dashlane is een geschikte optie voor een grote groep gebruikers. De software biedt geen mogelijkheid tot gratis synchronisatie. Het is een complete wachtwoord manager die geschikt is voor verschillende besturingssystemen en browsers.  Gratis op 1 apparaat. Betaalde versie ca. $40  per jaar.

lastpass

LastPass heeft een gratis versie die automatische synchronisatie toestaat. Daarmee zijn alle wachtwoorden beschikbaar op verschillende apparaten. LastPass beschikt over uitgebreide instellingen. Betaalde versie $24 per jaar.

Google chrome

Een alternatief is de wachtwoord manager die standaard in Google Chrome zit ingebouwd.

google

In Google Chrome kan je wachtwoorden voor verschillende sites kan opslaan. Je kan hier heel gemakkelijk verschillende wachtwoorden invoeren. Hoe dat allemaal werkt en hoe je dit kan instellen lees je hier.

Het nadeel van deze gratis dienst is dat je alleen toegang hebt tot je wachtwoorden in Chrome of op een Android-toestel. Op andere plekken moet je naar Passwords.google.com gaan en het wachtwoord kopiëren.

Ik heb mijn keus gemaakt…..

En heb gekozen voor Lastpass. Wat werkt dat fijn. Het aanmelden gaat heel gemakkelijk en vervolgens kan je mappen aanmaken waarin je je wachtwoorden noteert.

En….. de site is in het Nederlands. Helemaal super is, dat wanneer ik nu op een site kom waar ik moet inloggen, direct de vraag komt van LastPass of ik het wachtwoord wil opslaan. Ik ben er blij mee. 

Nu jij…

Ga jij ook werken met een wachtwoordmanager of blijf je het nog op de oude en voor jou vertrouwde manier doen? Ik ben heel benieuwd en vind het erg leuk wanneer je hieronder een berichtje achterlaat en je ervaringen deelt.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contactgegevens

Yolanda Aartse

Buitenbassinweg 526

3063TC Rotterdam

Tel. 06-54601207

info@yolandaaartse.nl

KvK nr. 64408957

Expertise:

Ondernemen

Coaching

Marketing

Strategie

Content

Storytelling

 

© Yolanda Aartse | 2020

Pin It on Pinterest

Share This
×

Powered by WhatsApp Chat

× Hoe kan ik je helpen?