In dit blog leg ik je uit wat een funnel is. Vertel ik over de verschillende soorten funnels die er zijn en hoe je deze perfect met elkaar kan combineren zodat je een berg aan nieuwe klanten kan krijgen, helemaal op de automatische piloot.

Wat is een funnel?

Funnels zijn overal en bestaan al sinds het drukwerk is uitgevonden. 

Heel eenvoudig gezegd is een funnel een serie van opeenvolgende acties die je uitvoert om van een wildvreemde een loyale klant te maken. 

Een funnel kan je vergelijken met een trechter waarin alle mensen terechtkomen die meer over jou te weten willen komen, je bedrijf,  je producten en je diensten. De trechter bestaat ALTIJD uit een serie opeenvolgende stappen . Hoe verder mensen in je funnel terechtkomen hoe meer er wordt gefilterd totdat je de mensen overhoudt die ook daadwerkelijk KLANT bij je worden.

filter-marketing-funnel-trechter

Hoe werkt een funnel?

Allereerst zal je vindbaar en zichtbaar moeten zijn. Heb je een winkel dan kunnen mensen gemakkelijk bij je naar binnenlopen en zien wat je hen te bieden hebt. Werk je vanuit kantoor dan is het verhaal direct al heel anders. Dan zal je het vooral moeten hebben van het internet.   Je gebruikt de social media om berichten en advertenties te sturen  waarin mensen kennis met je kunnen maken zodat ze je kunnen leren kennen, je gaan waarderen, je aardig gaan vinden en je gaan vertrouwen.

Op het moment dar ze ervan overtuigd zijn dat jij de beste bent binnen jouw vakgebied en de oplossing te bieden hebt waarnaar zij op zoek zijn, zullen ze klant bij je worden.

Een funnel is dus eindelijk niets anders dan een proces van vertrouwen opbouwen, filteren, sorteren, screenen en omzetten in potentiële klanten.

Het is een trechter omdat niet iedereen je aardig zal vinden. Jij niet het resultaat te bieden hebt waar zij naar op zoek zijn. Of omdat het (nog) niet de juiste tijd voor hen is jouw product of dienst aan te schaffen.

Hoe komen mensen verder in de funnel ?

Mensen komen verder in je funnel terecht wanneer ze bijvoorbeeld je berichten lezen op Facebook en LinkedIn en zich inschrijven voor je klantmagneet.

Ze bellen je naar aanleiding van een advertentie in de krant. Komen bij je via mond-tot-mond reclame of zijn je website tegengekomen op Google en komen naar je winkel.

De termen marketing funnel en sales funnel worden vaak door elkaar gebruikt. Toch is er een opmerkelijk verschil.

Wat is een marketing funnel?

De marketing funnel is het eerste gedeelte van het proces waar de potentiële klant doorheen gaat. In het marketing gedeelte maak je de klant bewust van zijn probleem  door middel van advertenties en berichten en bied je de klant de oplossing die jij voor hem hebt.

Wat is een sales funnel?

In de sales funnel wordt de klant verleid tot het doen van een aankoop tijdens het verkoopmoment. Dit kan zijn tijdens een persoonlijk gesprek  in je winkel. Maar ook online via je webshop of tijdens een Webinar.

Vervolgens blijf je contact houden en doe je de klant  aanbiedingen waarbij je nog meer problemen voor hem of haar gaat oplossen. Zo kan je meer verkopen en verder opschalen.

trechter-van-de-marketing-funnel-bereik-betrokkenheid-besteding

Wat is het verschil tusen de marketing funnel en de sales funnel?

De marketing funnel zorgt voor bewustzijn bij je potentiële klant. De sales funnel zorgt ervoor dat de lead overgaat tot het daadwerkelijk kopen van je product of dienst.

Iedere ondernemer heeft  een marketing- en een sales funnel nodig om zijn bedrijf te laten groeien.

Om het hele proces zo goed mogelijk te laten verlopen is de lead funnel de perfecte alles-in-1 oplossing.

Wat doet de lead funnel?

De lead funnel is een combinatie van de marketing- en de sales funnel.

Een reeks van berichten die je aan potentiële klanten stuurt.

Deze berichten stuur je in een bepaalde volgorde en helemaal op de automatische piloot op het moment dat jij wel weer wat nieuwe klanten kan gebruiken.

marketing-en-salesfunnel-=-leadfunnel

Voor welke ondernemer is een lead funnel interessant?

Een leadfunnel kan je gebruiken bij zowel het verkopen van producten als diensten. Bij het verkopen aan bedrijven en aan particulieren en of je nu ZZP-er bent of een bedrijf hebt met 20 man personeel.

Waarom een lead funnel?

De meeste ondernemers werken nog steeds 1 -op- 1. Je benadert een mogelijke klant en nodigt hem of haar uit voor een gesprek of gaat naar de klant toe.  Vervolgens doe je een voorstel en heel misschien verkoop je dan iets.

Dit kost je allemaal onnoemelijk veel tijd. Om nog maar te zwijgen over al die gesprekken die je voert zonder dat er daadwerkelijk ook een verkoop uit voortvloeit.

In plaats van nu met iedereen persoonlijk kennis te maken en je verkoopverhaal iedere keer weer opnieuw af te moeten steken kan je zo’n eerste kennismaking met de lead funnel helemaal automatisch doen.

En omdat het helemaal vanzelf gaat kan iedereen je verhaal lezen en zien. 24 uur per dag 7 dagen in de week.

Je leadfunnel werkt ook als filter. Dus is heel erg efficiënt.

Zo hou jij tijd over om met die mensen in gesprek te gaan die ook daadwerkelijk zover zijn zaken met je te willen doen.

Er is altijd een funnel die helemaal past bij jou bedrijf, de tijd die je hebt en jouw technische niveau.

Zo kan jij de juiste lead funnel lanceren. Een lead funnel die al duizenden ondernemers voor je succesvol hebben gebruikt in dezelfde niche of onderneming die jij hebt.

Wil je weten hoe de lead funnel ook voor jou kan werken?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contactgegevens

Yolanda Aartse

Buitenbassinweg 526

3063TC Rotterdam

Tel. 06-54601207

info@yolandaaartse.nl

KvK nr. 64408957

Expertise:

Ondernemen

Coaching

Marketing

Strategie

Content

Storytelling

 

© Yolanda Aartse | 2020

Pin It on Pinterest

Share This
×

Powered by WhatsApp Chat

× Hoe kan ik je helpen?