Doelen stellen met visie voor zzp-ers
9 min. leestijd

Doelen stellen met visie voor zzp-ers

Doelen stellen met visie voor zzp-ers. Je visie smart formuleren voor de toekomst en duidelijke doelen stellen is iets waar veel ondernemers moeite mee hebben. Met als gevolg dat zij altijd maar weer in hetzelfde kringetje blijven ronddraaien en dag in, dag uit hetzelfde doen zonder erover na te denken of het anders kan en met maar weinig kans daar te komen waar ze graag zouden willen zijn.

Om duidelijk je doelen te kunnen bepalen zal je als eerste je visie moeten uitkristalliseren op zowel persoonlijk als op professioneel gebied.

Waarom  het hebben van een visie zo belangrijk voor je is...

Een visie zorgt ervoor dat je je kan focussen op de resultaten en de voordelen die je hiermee gaat behalen, in plaats van op het werk dat je hiervoor moet  doen. Hierdoor krijg je de energie en inspiratie in actie te komen en zal je er alles aan doen, de doelen waar je van droomt, te bereiken.

Hoe je visie te bepalen...

De eerste stap is de tijd nemen om even weg te dromen en jezelf van een afstandje te bekijken.

Heb jij een duidelijk beeld van je toekomst? Nagedacht over hoe je leven er over een paar jaar zal uitzien? Hoe hoog je inkomen zal zijn en of je bedrijf over een paar jaar wel voldoende inkomen zal opleveren? Wat wil je precies en waar wil je naar toe, persoonlijk en met je bedrijf?

Je zal je moeten afvragen: ‘Waarom doe ik wat ik doe en vind ik mijn werk wel leuk? Doe ik mijn werk met passie en vind ik mijn werk over 3 jaar ook nog leuk? Hoelang wil ik dit werk blijven doen?"

Wat er in je visie staat...

In je visie staat dus precies waar wil je zijn en wat wil je hebben bereikt over 3 jaar. Wat je lifestyle dan zal zijn en hoe je leven er zal uitzien. Hoeveel je over 3 jaar wil verdienen en hoeveel vrije tijd je wil hebben. Wie je dan wil zijn.

Het hebben van een duidelijke visie bespaart je enorm veel tijd en het bepalen van je doelen kan je net zo goed met een duidelijke focus en effectief doen zodat je een eindresultaat krijgt dat je fantastisch gaat vinden.

Het visie-proces levert je tien keer meer inkomen op en zelfs als je nog nooit hebt nagedacht over je visie, is er geen beter moment dan er NU mee te beginnen en dit te doen.

Het hebben van een visie zal jouw leven, de levens van de mensen in je directe omgeving en de levens van je klanten compleet veranderen en zal je helpen je te focussen op je doelen en te excelleren.

Hoe ziet jouw toekomst er uit?

“Stel je eens voor: Het is drie jaar in de toekomst.

We zitten samen op een eiland en drinken margarita’s en jij haalt herinneringen op aan de laatste drie jaar van je leven. Als je terugkijkt, wat moet er dan zijn gebeurd om voor jou te kunnen zeggen dat het de meest ongelooflijke drie jaar van je leven zijn geweest op persoonlijk en professioneel vlak? ‘

Ik gebruik drie jaar omdat het ver genoeg weg is om als visie te kunnen worden beschouwd en toch dichtbij genoeg om goed te kunnen voelen wat allemaal mogelijk voor je is. En wat heb je aan een visie als je niet vooruit kunt zien?

Het verschil tussen visie en doelen stellen...

Er is een duidelijk verschil tussen het hebben van een visie en doelen stellen.

Wanneer je jezelf de vraag stelt: ‘WAT wil ik?’ Geeft het WAT je een visie voor je leven.

Bij het bepalen van je doelen moet je jezelf afvragen WAAROM je iets wil. Het WAAROM is de brandstof en zorgt ervoor in actie te komen; het is het doel achter alle dingen die je doet.

De voordelen van het hebben van doelen

Het hebben van duidelijke doelen heeft grote voordelen:

 1. Je zal je beter kunnen focussen en concentreren op wat echt belangrijk voor je is
 2. Je wordt gemotiveerd en krijgt energie
 3. Doelen zorgen voor persoonlijke groei
 4. En zal je zelfvertrouwen vergroten

Wanneer je ontdekt en begrijpt waarom de doelen belangrijk voor je zijn, zal je in je kracht komen te staan en begrijpen dat je alles helemaal in eigen hand hebt. Hiervan krijg je energie en zal je de wil hebben om dit te kunnen bereiken! Onthoud dat, wanneer je iets heel erg graag wil, je vindingrijk zal zijn zolang je je realiseert dat je zelf verantwoordelijk ben om datgene te krijgen wat je wil.

Voorbeeld van een klant:

Eva is business coach, gescheiden en heeft de zorg voor 2 kinderen, een dochter van 13 en een zoon van 15 jaar oud. Het belangrijkste nr # 1 Doel van Eva is om over 3 jaar € 100.000 te kunnen verdienen.

Waarom is € 100.000 zo belangrijk voor haar? Ze wil compleet onafhankelijk van haar ex kunnen zijn, een eigen huis kunnen kopen en haar kinderen alles kunnen geven wat zij zelf nooit heeft gehad.

Emotionele voordelen:

De emotionele voordelen van het hebben van een visie zorgen ervoor dat je een nog grotere passie voor je werk hebt, meer zelfvertrouwen in je vaardigheden, een gelukkiger en stressvrij leven, rust en vertrouwen in je toekomst. Kortom: VRIJHEID!!!

Iedereen die succesvol is, weet dat in actie komen tot resultaten leidt. Je concentreren op een doel zal alle verschil van de wereld uitmaken. Door dit te doen, bouw je aan je merk en je authenticiteit in de markt.

Wanneer je je VISIE duidelijk hebt, dan zal je hele leven veranderen en je bedrijf zal evolueren op manieren die je je nooit hebt kunnen voorstellen.

Het is tijd om je te focussen op wat er nu moet worden gedaan om jouw visie voor de toekomst te kunnen realiseren.

Hoe je doelen SMART te formuleren?

Om de doelen te kunnen bepalen wordt in het bedrijfsleven de SMART formule toegepast:De letters van SMART staan voor:

 • Specifiek: Is er een duidelijk doel?
 • Meetbaar: Onder welke voorwaarden of vorm is het doel bereikt?
 • Acceptabel: Zijn de doelen acceptabel
 • Realistisch :Is het doel haalbaar
 • Tijdgebonden: Wanneer moet het doel zijn bereikt

(bron: Wikepedia)

Dit is een heel zakelijke en afstandelijke benadering. Daarbij zijn er een aantal doelen die hierbij niet worden meegenomen en die je niet met deze formule kan meten.

Want je kan nog zo goed met deze formule je doelen bepalen maar als het je niet inspireert in actie te komen en je geen energie geeft de juiste stappen te zetten je doelen te behalen dan is het zonde van je tijd de SMART formule uit te werken. Dan leg je je doelen onder in een la en kijk je er nooit meer naar. Wat wel werkt is de variant van SMART.


smartier-formule-yolanda-aartse

De variant op Smart = SMARTIER

Zeker als zzp-er geldt dat, bij alles wat je doet, dit moet passen bij wie je bent, bij je manier van werken en bij je manier van leven.

Daarom voegen we 3 letters toe aan de vijf van SMART:

SMART WORDT SMARTIER

 • Specifiek: Is er een duidelijk doel?
 • Meetbaar: Onder welke voorwaarden of vorm is het doel bereikt?
 • Acceptabel: Zijn de doelen acceptabel
 • Realistisch :Is het doel haalbaar
 • Tijdgebonden: Wanneer moet het doel zijn bereikt
 • INSPIREREND: Geven je doelen je voldoende inspiratie en motivatie om er ook daadwerkelijk mee aan de slag te gaan?
 • ENERGIE: Maken je doelen je blij en gelukkig en krijg je er energie van?
 • RELEVANT: Is je doelstelling waardevol voor je?

Hoe je doelen te stellen

De volgende stappen helpen je je doelen te bepalen op de lange termijn en wat je nu direct zal moeten doen om je doelen te bereiken.

Routekaart

Nu je je visie helemaal helder hebt gaan we een routekaart maken.

Stel jezelf hiervoor de vraag: Wat moet ik doen, wat moet ik kunnen, waar moet ik zijn over 1 jaar om mijn doel over 3 jaar te kunnen bereiken. Hoe zal het zijn over 1 jaar. Denk hierbij ook weer aan je lifestyle, je inkomen, vrije tijd, en een goede balans tussen werk en privé.

Bouw een brug

De volgende stap is je brug te bouwen. Je hebt een goed beeld van het waarom en je hebt een strategie voor het komende jaar wat je moet gaan doen om je doelen te kunnen bereiken.

Nu ga je kijken HOE daar te komen. Daarvoor zal je de komende 90 dagen ervoor moeten zorgen dat de 3 belangrijkste zaken op de rails staan om over 1 jaar het doel te behalen waar je wil zijn.

Voorkom de neiging 10 zaken tegelijkertijd aan te willen pakken. Dat werkt niet en daardoor raak je ontmoedigd. Dat is veel te veel tegelijk met als gevolg dat je faalt.

Inzoomen

Het allerbelangrijkste werk komt nu. Wanneer je deze stap overslaat zal je geen van je andere doelen bereiken. Je gaat inzoomen. Inzoomen op de taken die deze week moeten worden gedaan. Kies 3 dingen die je deze week moet doen om je doelen over 90 dagen te kunnen bereiken. Iedere week kies je 3 nieuwe taken die je dichter bij je doel brengen.

Alles wat je doet bij het bouwen van je bedrijf dat niet gericht is op doelen voor de komende 90 dagen is doodzonde van alle tijd en geld dat je erin stopt. Ook als je weinig tijd hebt voor het bouwen aan je bedrijf.

Gebruik de tijd die je hebt dan enkel en alleen om je doelen over 90 dagen te bereiken zodat je tijd goed besteed is.

Gratis e-book

Wil jij snel en inzichtelijk je doelen kristalhelder krijgen en je hele planning voor de komende 3 jaar overzichtelijk op 1 A-4tje.

Vraag dan het gratis e-book aan waarin je leert hoe je businessplan te maken binnen 1 uur en op 1 A4-tje. Je kan het HIER gratis kan downloaden.


Reactie plaatsen