Een niche kiezen: de 6 voordelen voor zzp-ers
9 min. leestijd

Een niche kiezen: de 6 voordelen voor zzp-ers

Heb je er weleens over nagedacht om een niche te kiezen voor jouw bedrijf? Als zzp'er kan het ontzettend lastig zijn je weg te vinden in de markt. Je wilt immers succesvol zijn en de juiste klanten aantrekken. Een niche kiezen kan voelen als een enorme stap, maar het is een geweldige manier om je te onderscheiden van de concurrentie en grote successen te behalen als zelfstandig ondernemer.

In dit blog deel ik mijn ervaringen met het kiezen van mijn niche. Vertel ik je over de 6 grote voordelen die ik ervaar sinds ik me op een specifieke niche ben gaan richten. En geef ik je tips waarmee ik je wil inspireren ook een niche te kiezen zodat je kan bouwen aan het succes van je bedrijf. 

Wat is een niche?

En niche of nichemarkt  is een specifiek, afgebakend en bewerkbaar deel van een markt.  Nichemarkten kennen minder concurrentie dan de hoofdmarkt; sommige nichemarkten kennen zelfs maar één aanbieder.  Door het definiëren van je niche kan je je specialiseren in een duidelijk deel van de markt. Dat maakt dat er weinig concurrenten zijn. 

In onderstaand filmpje dat is opgenomen in de Markthal in Rotterdam laat ik je zien welke niches daar zijn.

Waarom een niche kiezen zo ontzettend belangrijk is

Zeker als ZZP-er loont het om specialistisch bezig te zijn want je kan beter één goede dienst of product aanbieden, dan tien middelmatige.

Dit is niet de enige reden. Door het kiezen van een niche zal je ook in staat zijn je doelgroep helder te krijgen. Zonder een duidelijke niche is je doelgroep veel en veel te groot en zal jij die ene zijn van 13 in een dozijn. Wanneer je weet wie je doelgroep gaat zijn kan je de volgende stap zetten. Het kiezen van jouw ideale klant. De klant die een probleem heeft waar jij de beste oplossing voor hebt en die jij het allerliefste wil helpen. 

De 6 onnoemelijk grote voordelen van een niche


✓ Profilering

Door het vinden van je niche zal je je kunnen specialiseren en zal je worden gezien als DE EXPERT in je vakgebied. Zal je niet meer hoeven te vechten om de aandacht van elke potentiële klant. In plaats daarvan kan je je richten op het aantrekken van klanten die precies op zoek zijn naar hetgeen jij te bieden hebt.

✓ Hogere prijzen vragen

Binnen een niche zijn klanten bereid om meer geld te besteden aan het advies van een expert. Want diensten van iemand met ervaring die daarnaast ook kwalitatief hoogstaand werk levert, verdienen wel een wat hoger prijskaartje.

✓ Weinig of geen concurrentie

Een niche is een gespecialiseerde markt. En dat maakt dat er weinig concurrenten zijn. Daardoor zal je je werk helemaal op jouw manier kunnen doen. Ben je uniek in je markt en kan de klant alleen bij jou terecht. Zo kan je een sterk merk neerzetten dat helemaal past bij wie jij bent.

✓ Standaardisatie van producten en diensten

Als jouw bedrijf zich niet richt op een niche, doe je telkens weer opnieuw ander werk voor de verschillende doelgroepen. Dat kost je enorm veel tijd en energie. Met een goed gekozen niche aangevuld door jouw expertise creëer je in no-time een eigen aanbod. Misschien heeft jouw dienst gelijkenissen met die van een ander. Maar door nóg specifieker te zijn, vallen die gelijkenissen één voor één weg en maak je jezelf cruciaal in je niche.

Lagere marketingkosten

Met niche marketing richt jij je niet op de massa, maar alleen op jouw specifieke doelgroep Hierdoor kan je content kan maken die je doelgroep helemaal begrijpt en kan je heel gericht kan adverteren.

 ✓ Loyale klanten

Door geen man of vrouw voor van alles te zijn, maar een expert in jouw vakgebied, zullen klanten altijd als eerste aan jou denken wanneer het over jouw producten- en dienstenaanbod gaat.

Mijn ervaringen bij het kiezen van een niche

Wanneer ik in 2016 start als business coach denk ik, met 30 jaar ervaring als zelfstandig ondernemer, alle 2 miljoen bedrijven in Nederland te kunnen helpen.🤪  Na 6 maanden valt het kwartje en realiseer ik me dat ik helemaal niet in staat ben grote bedrijven te helpen. Ik heb altijd als één-pitter gewerkt en ben veel beter in staat  ben zelfstandig ondernemers te adviseren.

Ontdek ik dat het niet gaat om het soort bedrijf maar om de mens, de persoon achter het bedrijf. Hoe langer hoe meer groeit bij mij het besef dat mijn ideale klant, degene die ik het beste kan helpen de ZZP-er is. De onderneemster die werkt als coach, adviseur, of professional in de dienstverlenende sector.

Nu heb ik helemaal mijn niche gevonden. Mijn passie:

Dit is waar ik iedere ochtend om 6 uur vol enthousiasme m’n bed voor uitspring.

Ik help zelfstandig onderneemsters in de dienstverlenende sector een uniek bedrijf te bouwen met een sterk merk dat past bij hun lifestyle zodat zij de vrijheid hebben te kunnen werken op hun eigen manier.

 

Hoe je niche te kiezen

Dus, hoe kies je een niche? Het begint allemaal bij het begrijpen van je eigen sterke punten en het vinden van een markt waar mensen bereid zijn om te betalen voor jouw expertise.

De gemakkelijkste keuze voor een klant is de prijs. Als er niets anders is om mee te vergelijken, zal het grootste deel van de klanten kiezen voor de laagste prijs. Vechten tegen een moordende concurrentie heeft dus geen enkele zin, zeker niet als je het om de prijs doet!

Wanneer je je niche slim kiest verhoogt dat jouw prijzen!

In plaats van je te focussen op 1 of 2 segmenten van de markt kan je met een niche een duidelijk verschil maken.

Waarom zou je de strijd aangaan de goedkoopste te willen zijn als jij de beste kan worden?

Hoe unieker en gerichter jouw bedrijf is, hoe minder de concurrentie.

Hoe minder je concurrentie, hoe specifieker en unieker jij bent. Hoe unieker jij bent, hoe minder belangrijk de prijs wordt.


Welke niche te kiezen

Er zijn ontzettend veel verschillende niches om uit te kiezen. Om de juiste niche te vinden moet je jezelf heel goed kennen. Dit is een belangrijk onderdeel van de zoektocht naar de juiste nichemarkt. 

Ben je coach, dan zijn er tal van mogelijkheden om de een niche te vinden, Life-coach, Burn-out coach, Relatiecoach, Carrièrecoach, Businesscoach, Loopbaancoach, Leiderschapscoach en ga zo nog maar even door.

Specifiek zijn is het sleutelwoord:

Je kan nog specifieker zijn door dit nog verder uit te splitsen naar de verschillende doelgroepen waar je je op kan richten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: 

  1. Burn-out coach voor werkende moeders
  2. Relatiecoach voor stellen met jonge kinderen
  3. Carrièrecoach voor vrouwen in de IT-sector
  4. Mindfulness coach voor drukke professionals
  5. Creativiteitscoach voor kunstenaars en schrijvers
  6. Leiderschapscoach voor teamleiders in de zorg
  7. Loopbaancoach voor dertigers die een carrièreswitch willen maken.
  8. Life coach voor expats

Ga op zoek naar je specialisatie. Zoek iets waar je goed in bent, wat je fantastisch leuk vindt om te doen en waarmee jij je kunt onderscheiden van alle anderen.

Dus, laat je niet overweldigen door de concurrentie. Kies een niche die helemaal bij je past. En als je eenmaal de niche hebt gevonden, dan is het aan jou om jezelf te positioneren als DE expert in jouw branche. Op die manier kun je een uniek en authentiek bedrijf opbouwen dat aantrekkelijk is voor de klanten die op zoek zijn naar precies datgene wat jij hen te bieden hebt.

Heel veel succes met het vinden van jouw niche!

Gratis E-book

ROUTEPLANNER NAAR EEN SUCCESVOL BEDRIJF

Wil je meer weten hoe jezelf te specialiseren en een expert te worden in je vakgebied?  Dan wil ik je van harte het gratis e-book aanbevelen: Routeplanner naar een succesvol bedrijf

In dit E-book, compleet met opdrachten, deel ik de routekaart van 9 stappen hoe je een bedrijf kan creëren dat helemaal past bij je lifestyle en waarmee je het inkomen kan verdienen waar jij behoefte aan hebt.

Waarmee je je kan onderscheiden en totaal geen last meer hebt van de concurrentie, dat authentiek is en niet na te maken door anderen.

Door deze 9 stappen te volgen zal je meer vrijheid ervaren, minder hard hoeven te werken en meer verdienen. Dit is de strategie die ook jij kan gebruiken om ervoor te zorgen dat klanten alleen nog met jou zaken willen doen.

 


Wil je meer weten over het vinden van je niche? Bekijk hier de video op YouTube

Tom Hoekstra
Door

Tom Hoekstra

op 11 Jan 2021

Interessant artikel. Je niche bepalen is inderdaad erg belangrijk, om zo een goed bedrijf op te bouwen. Vergeet ook niet na een aantal jaren je bedrijf te laten taxeren, dan weet je wat je hebt opgebouwd en of je het na je pensioenleeftijd kunt verkopen.

Yolanda Aartse Business Coach voor ZZP-ers
Door

Yolanda Aartse Business Coach voor ZZP-ers

op 12 Jan 2021

Inderdaad Tom, Ik denk dat veel ondernemers helemaal niet bezig zijn met de gedachte dat ze een bedrijf opbouwen dat zij later kunnen verkopen maar meer gefocused zijn op de korte en middellange termijn.Wellicht een idee voor jou hier een blog over te schrijven.

Reactie plaatsen