10 tips hoe je website up-to-date te houden. Een simpele strategie voor zelfstandig ondernemers waarmee je hoger kan scoren in Google.
Hoe je website te onderhouden is niet echt een vraag waar je als ondernemer dagelijks mee bezig bent. Je bent druk met het werven van nieuwe klanten om meer inkomsten te genereren. Maar….. Je website is WEL jouw digitale visitekaartje met content die door potentiële klanten wordt bezocht om meer over jou, je diensten en producten te weten komen. Het is jouw online geldautomaat!!! Daarom is het super belangrijk hiermee goed voor de dag te komen. Hier zijn 10 tips hoe je (wordpress) website up-to-date te houden
1. Houd je informatie actueel
Het is heel belangrijk de informatie op je website actueel te houden. Daarom zal je regelmatig nieuwe content moeten toevoegen en bestaande content moeten updaten. Het schrijven en publiceren van nieuwe content of het bijwerken van bestaande content is iets dat deel zou moeten uitmaken van de dagelijkse website-optimalisatie.
2. Plaats met regelmaat nieuwe content
Natuurlijk hoef je niet elke dag een nieuw artikel te plaatsen. Probeer gewoon een planning voor je publicaties te volgen die goed voor je werkt. Als je bijvoorbeeld iedere eerste woensdag van de maand een nieuw blog plaatst, weet je publiek wat ze van je kunnen verwachten! Zit dit eenmaal goed in je systeem dan kan je om de 2 of 3 weken een nieuw blog, een video of een podcast plaatsen.
TIP: De kans is groot dat je ook al heel wat content klaar hebt liggen die je met een paar kleine aanpassingen zou kunnen publiceren.
Als je geen tijd hebt om een nieuw blog te schrijven, is het handig om een overzicht van dit soort berichten te hebben en dagelijks een uurtje aan een artikel te werken, tot het moment dat deze helemaal naar je zin is en kan worden geplaatst.
3. Reageer op opmerkingen.
Een taak die ook te maken heeft met het actueel en levendig houden van je content, is reageren op opmerkingen. Als je reacties op je blogposts krijgt, reageer dan ook hierop. Als je niet reageert op opmerkingen, kunnen bezoekers op je site het gevoel krijgen dat ze worden genegeerd en dat het je niet interesseert. Het ziet er natuurlijk ook niet uit om allerlei onbeantwoorde opmerkingen onder je blog te hebben.
4. Werk aan de interne linkstructuur
Een goede interne link structuur is de rode loper voor je website bezoekers en voor Google. Terwijl je website blijft groeien, zal je ook je interne link structuur moeten blijven verbeteren. Met een linkje in je blog kan je doorverwijzen naar een ander blog waar je dieper op een bepaalt onderwerp ingaat.
5. Verweesde content
Iets om in de gaten te houden is, iedere keer wanneer je je website pagina’s bekijkt, te letten op verweesde content. Verweesde content zijn pagina's waarnaar niet wordt doorverwezen via je andere pagina’s en dat is dood- en doodzonde want zij kunnen heel veel waarde toevoegen aan je website en voor je klanten. Daarbij wordt Google niet echt vrolijk van dit soort content. Vind je het moeilijk om verweesde content te vinden? Gebruik dan De Yoast SEO Premium-plug-in! Nadat je Yoast hebt geïnstalleerd, hoef je niet elk bericht te openen om te zien welke interne links je al hebt toegevoegd. Je kan gewoon het filter in het berichten overzicht gebruiken om verweesde pagina’s te vinden en relevante links toe te voegen.
6. Kies je Cornerstone content.
Een ander ding dat je zal moeten doen, is linken naar je Cornerstone content. Cornerstone content zijn de pagina’s met de belangrijkste informatie op je website waarvan je wil dat bezoekers die zeker onder ogen krijgen. Heb je nog niet eerder nagedacht over de Cornerstone contentstrategie? Dan is dit het moment om daaraan te gaan werken!
Ook hierbij kan Yoast je uitstekend helpen met het vinden en linken naar Cornerstone content. Het mooiste is direct links toe te voegen naar relevante cornerstone content wanneer je je blog publiceert of bijwerkt. Wil je er zeker van te zijn dat je geen cornerstone content bent vergeten, dan kan je het beste je meest recente berichten controleren en ervoor zorgen dat ze de juiste links naar relevante content bevatten.
7. Plan het onderhoud van je website
Je zal het met me eens zijn dat het beter is om je huis elke dag een beetje schoon te maken, in plaats van te wachten tot het een complete puinhoop is geworden. Dit geldt ook voor je website. Wacht niet tot het aantal pagina’s onbeheersbaar is geworden, blijf alert! Vind je het allemaal toch erg spannend zelf met WordPress aan de gang te gaan en een beetje te ingewikkeld worden, huur dan iemand in die dit voor je kan doen.
8. Voorkom elkaar beconcurrerende berichten
Wanneer je 2 artikelen schrijft over precies hetzelfde onderwerp weet Google niet meer welke artikel te laten zien aan bezoekers.
Met als gevolg dat je artikel niet wordt getoond en dus niet wordt gelezen.
Als je twee artikelen over een soortgelijk onderwerp hebt, overweeg dan om ze te combineren tot één artikel. Wat je ook kan doen is van een blog een video te maken of een podcast.
9. Verwijder ‘oude’ pagina’s
Bewaar geen pagina’s die je niet meer gebruikt. Controleer met regelmaat of je blogs of pagina’s hebt die niet meer relevant zijn. Verwijder deze pagina’s van je site. Dit doe je door een re-direct in te stellen. Een re-direct verwijst de 'oude' url door naar de nieuwe url. .
10. Optimaliseer je afbeeldingen
Het spreekt voor zich dat je afbeeldingen van hoge kwaliteit op je site wil hebben. Wel moet je ervoor zorgen dat je de grootte van je afbeeldingen zo klein mogelijk houdt. Hiermee voorkom je dat foto’s je site vertragen. Ik gebruik hiervoor de plug-in van Optimole om de grootte van mijn afbeeldingen te optimaliseren. Heb je niet meer dan max 5000 websitebezoekers per maand dan kan je hiervoor de gratis versie van Optimole gebruiken.
Het opzetten van een website, de inrichting er van en welke content hiervoor te gebruiken, leer je in het programma: "In 9 Stappen naar een uniek bedrijf. Wil je hier meer over weten? KLIK HIER