Aanmelden bij de belastingdienst

Aanmelden bij de belastingdienst

 

Ga je starten als zelfstandig ondernemer dat zal je aangifte moeten doen bij de belastingdienst voor de inkomstenbelasting.

 

Dit hoef je niet zelf te regelen. Wanneer je je hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, dan geeft de KvK jouw gegevens door aan de belastingdienst. De belastingdienst stuurt je vervolgens je omzetbelastingnummer en btw-identificatienummer.

 

Niet alleen zal je inkomstenbelasting moeten betalen maar ook aangifte van de BTW moeten doen.

 

Wat is BTW?

 

BTW is de afkorting voor Belasting Toegevoegde Waarde. Er moet BTW worden berekend over alle producten en diensten die je verkoopt.

Voor de meeste artikelen geldt een Btw-tarief van 21% behalve over producten waarvan de overheid vindt dat die voor iedereen betaalbaar moet zijn zoals bijvoorbeeld voeding en medicijnen. Hiervoor geldt een tarief van 9% BTW.

 

In een aantal gevallen hoef je helemaal geen btw door te berekenen en kan je het nultarief hanteren. Je bent vrijgesteld van btw wanneer je bijvoorbeeld tandarts bent of verzekeringen verkoopt.  Wil je weten of jij btw moet doorberekenen, check-out deze pagina van de belastingdienst.

 

Als ondernemer betaal je ook btw over de diensten en producten die je voor je bedrijf aanschaft zoals je mobiele telefoonabonnement, printpapier en een nieuwe computer.

 

De hierbij in rekening gebrachte btw kan je aftrekken van de btw die jij aan je klanten in rekening hebt gebracht.

 

Ieder kwartaal moet je aangifte doen van de btw. Heb je meer btw betaald dan je hebt ontvangen dan krijg je geld terug. Heb je meer btw ontvangen dan je hebt betaald dan moet je het verschil betalen aan de belastingdienst.

 

Je kan zelf je btw-aangifte doen of ervoor kiezen dit uit te besteden en je boekhouding laten verzorgen door een boekhoud- of administratiekantoor.

 

P.S. Dit is het minst leuke deel van ondernemen. 😜

Aan de andere kant moet je maar denken, hoe meer belasting je betaalt, hoe hoger je inkomen is.